module 2

de kracht van afbeeldingen

Welkom! Wat fijn dat je er bent.

Veel mensen vinden zichzelf niet creatief. Omdat ze niet goed kunnen schilderen of nauwelijks een poppetje kunnen tekenen, want creativiteit wordt al snel gekoppeld aan kunst. Maar dat is maar één manier om creatief te zijn – al kan kunst maken je inderdaad helpen om los te komen van vaste gedachtepatronen en scheppen kunstenaars constant nieuwe dingen.

Je kunt ook creatief leven. Dat betekent dat je mogelijkheden en kansen ziet en die aangrijpt, of dat je met nieuwe oplossingen voor oude problemen komt.

In alle gevallen heeft creativiteit te maken met loskomen van vastgeroeste patronen. Soms heb je er dus een beetje lef voor nodig, de moed om gewoonten of denkbeelden te doorbreken. Eigenlijk gaat creativiteit dus over loslaten.

Vrij zijn van vooroordelen, angsten, verwachtingen. Met een frisse blik, onbevangen.

afbeeldingen

Voor deze les heb je alleen de tijdschriften nodig. We snappen dat je staat te trappelen om de eerste kaart te maken en dat je graag al je verzamelde spullen wilt gebruiken. Geen zorgen, de volgende les ga je je eerste echte kaart maken.

We gaan het eerst uitgebreid hebben over de kracht van afbeeldingen omdat de methodiek van de Kunst van Bewustzijn uit gaat van beeldtaal.

Afbeeldingen hebben de mogelijkheid om betekenis bij zich te dragen, een boodschap over te brengen,  voorbij je rationele denken.

verzamelen

De eerste belangrijke stap in het proces is om afbeeldingen te verzamelen die je aanspreken. Door tijdschriften te bladeren en alles uit te knippen of te scheuren wat je speciale aandacht vraagt: ‘Laat de afbeelding jouw roepen‘.

Belangrijk is om geen teksten uit te knippen.

Bladerend door de tijdschriften en afbeeldingen zal je oog vallen op die afbeeldingen, die voor jou een boodschap hebben. Waarschijnlijk heb je in eerste instantie geen idee waarom nou juist die afbeelding. Of misschien ook wel… Probeer het los te laten. Ga het nog niet invullen. Verzamel er een aantal en vertrouw erop dat je precies je juiste afbeeldingen vindt die jij nodig hebt. En je gaat waarschijnlijk niet alle afbeeldingen (meteen) gebruiken. Het maakt niet uit, vertrouw op het proces.

ontspan en durf te ontvangen

De foto is van één van mijn inzichts-kaarten met de naam “ontspan en durf te ontvangen”.   De kaart zegt mij onder andere; ik ben diegene die durft te ontspannen, in al haar kwetsbaarheid. Ik ga je aanmoedigen hetzelfde te doen in deze les en in de komende lessen. Hoe meer ontspannen en dichtbij je bij je zelf bent, hoe gemakkelijker je contact met je diepere laag.

afbeeldingen 

licht en zwaar

Een kleine waarschuwing is nu op zijn plek. Niet alle afbeeldingen waar je oog op valt zullen even vrolijk en blij zijn.

Je zal naar alle waarschijnlijkheid ook afbeeldingen treffen die wat donkerder zijn, of vreemde afbeeldingen die je absoluut nog niet kunt plaatsen maar waarvan er iets in je zegt dat de afbeelding voor jou is.

We hebben allemaal verschillende delen in ons, zowel de lichte, blije, vrolijke delen van onszelf waar we blij mee zijn. Maar we hebben ook delen in ons die donkerder zijn, meer de schaduwkant. En dat is niet goed of fout. Het zijn allemaal onderdelen van je hele ik.

Dus tijdens het verzamelen van de afbeeldingen… wees niet bang om ook de donkere afbeeldingen te pakken. Het is een onderdeel van je; daar kun je mee aan de slag.

Een voorbeeld van een donkere afbeelding is voor mij de kaart met de danseres erop, gemaakt in een zeer stressvolle periode in mijn leven.

Het zegt mij onder andere:

Ik ben diegene die gebogen staat, haar eigen spiegelbeeld kwijt is… Ik ben diegene die druk voelt van de omgeving. 

De boodschap: DANS! pak je podium.

Je bent goed zoals je bent, je bent uniek, kleurrijk!

Als ik naar afbeeldingen zoek, ben ik alert op mijn lichamelijke reactie. Zodra een afbeelding me laat stoppen, dan weet ik dat ‘ie voor mij is. Ik heb leren vertrouwen op het proces, trekt een bepaalde afbeelding aandacht? dan scheur ik de afbeelding eruit en bewaar ik de afbeelding in mijn voorraadmap.

aan de slag

Voor de volgende module…

  • Besteed minimaal een uur aan het bladeren door de tijdschriften / boeken / catalogi.
  • Scheur / knip alle afbeeldingen uit die je aandacht trekken, om welke reden dan ook.
  • Vraag je niet af  WAAROM, scheur / knip  ik het uit, gewoon doen!
  • Probeer minimaal zo’n 25 afbeeldingen van allerlei formaten te verzamelen (geen teksten).
  • Grote afbeeldingen die het hele kaart bedekken kun je ook eventueel als achtergrond gaan gebruiken.
  • Middelgrote en kleine afbeeldingen krijgen een nieuwe achtergrond op de kaart.

creativity takes

courage

morgen ontvang je module 3