Je kent het vast en zeker, roerige tijden, weerstand in je leven. Je voelt je niet ok. Zet je je schrap? Of nog een tandje erbij…
Waarschijnlijk heb je al eens ervaren dat je lichaam je stilzet. Dat er klachten ontstaan. Je lichaam geeft je signalen dat er iets moet veranderen. Ben je bereid om daar naar te kijken?
Dokter Juriaan beschrijft in zijn boek ‘Van klacht naar kans’ vier mogelijke oorzaken van gezondheidsklachten.
Krachtige eye-openers om bij stil te staan en te onderzoeken.
oorzaak 1
Je verantwoordelijk voelen
voor de gevoelens
en emoties van anderen
Misschien herken je het volgende. Dat iemand anders tegen jou heeft gezegd, of jij wellicht tegen een ander:
- ‘Door mij is ze heel verdrietig’.
- ‘Daarmee heb je me wel heel erg gekwetst.’
- ‘Als ik beter mijn best had gedaan, waren ze nu niet zo boos.’
- ‘Hij voelt zich in de steek gelaten doordat ik geen contact met hem heb opgenomen.’
oorzaak 2
De behoeften
van een ander
belangrijker maken
Kiezen voor wat jij fijn vindt, wetende dat de ander iets anders wil, is niet vanzelfsprekend.
Hoe vaak schik jij je naar de behoefte van de ander? Omdat het er ogenschijnlijk niet toe doet? Totdat je al deze keren bij elkaar optelt en kijkt hoe vaak je de behoefte van iemand anders belangrijker maakt dan jouw eigen behoefte. Dan zie je welke prijs je daarvoor betaalt op de langere termijn.
oorzaak 3
Je identificeren
met je
maatschappelijke rol
Je identificeren met je maatschappelijke rol, verantwoordelijkheden en verplichtingen.
Hoe vaak heb je in je leven je werk belangrijker gemaakt dan jijzelf? Je verantwoordelijk gevoeld voor de taak die je op je hebt genomen? Of je eigen sport of sociale activiteiten op een lager pitje gezet omdat je er voor elkaar en voor je kinderen wilt [moet] zijn?
Het hoort bij de identiteit die je hebt aangenomen, tot waarheid geheven. De jas die je hebt aangetrokken. Maar het is niet wie je bent…
Feit is dat je hier wel degelijk een keuze hebt.
oorzaak 4
Het onderdrukken
van je angst, frustratie
en boosheid
Op welke momenten heb je je eigen angst, verdriet, pijn, frustratie en vooral ook je boosheid onderdrukt om de verbinding met de ander maar te willen behouden?
En met de verbinding met ‘de ander’ bedoel ik niet alleen personen. Niet alleen de verbinding met je partner, ouders, je kinderen, familie, vrienden, collega’s. Nee, ook verbinding in materiële zin.
Het behouden van de plek waar je woont. Je werk, de auto die je rijdt, de status die je hebt verworven…. Hoe vaak maken we hier keuzes uit angst en niet vanuit verlangen?
En daar waar we iedere keer weer keuzes maken uit angst om die verbinding met de ander te verliezen, daar verliezen we de verbinding met onszelf.
Bron: Van klacht naar kans, Juriaan Galavazi
bewust-wording
iedere klacht is een kans
Welke fysieke of mentale klachten ervaar jij in jouw leven? Belangrijk is om iedere klacht serieus te nemen en vanuit meerder invalshoeken te bekijken. Via de reguliere weg, het medische circuit, om feitelijke informatie boven tafel te krijgen. Daarnaast kan je jezelf vragen stellen; Wat is de emotionele impact om mijn leven? Welke invloed heeft mijn klacht op mijn werk en privéleven? Beweeg je genoeg? Voed ik mijzelf op de juiste manier?
Wat wil mijn lichaam mij eigenlijk zeggen? Welke verandering zou mij goed doen?
Wij helpen je graag om inzicht je te krijgen en te herstellen vanuit een holistisch perspectief middels healing, kunstzinnige coaching en rituelen.
De cacao-ceremonie is een prachtig ritueel om je hart te openen en blokkades te doorwerken.