Spread the love

IJsberg

als metafoor.

Heb je wel eens gehoord van de metafoor van de mens als ijsberg? Het is een krachtig beeld dat ons laat zien dat slechts een klein deel van wat we doen en wensen zichtbaar is voor anderen, vergelijkbaar met het topje van een ijsberg.

Deze metafoor werd bedacht door David McClelland, een gerenommeerde psycholoog die diepgaand onderzoek deed naar menselijk gedrag en motivatie.

de mens als ijsberg

De ijsbergmetafoor is een mooi instrument om de complexiteit van de menselijke psyche te begrijpen.

Boven de waterlijn bevindt zich het zichtbare deel van de ijsberg, dat overeenkomt met ons gedrag en onze acties.

Echter, de echte kracht en complexiteit liggen verborgen onder de waterlijn.

boven de waterlijn

zichtbaar voor anderen

Het zichtbare deel van de ijsberg vertegenwoordigt je zichtbare gedrag: wat je doet, hoe je handelt en hoe je jezelf presenteert aan de wereld. Dit omvat je acties, woorden en lichaamstaal die anderen kunnen zien en interpreteren. Maar ook je kennis, vaardigheden, diploma’s enz.

Bovengenoemde zijn [relatief] makkelijk te ontwikkelen.

 
onder de waterlijn

de kern van jouw zijn

De echte complexiteit en diepte van menselijk gedrag ligt verborgen onder de waterlijn, buiten het directe zicht.

Dit verborgen deel van de ijsberg symboliseert je diepere overtuigingen, emoties, waarden, motivaties en onbewuste drijfveren die je gedrag sturen.

De overtuigingen, emoties en motivaties onder de waterlijn bepalen in grote mate hoe je je gedraagt en reageert op verschillende situaties in het leven. Ze vormen de kern van wie je bent en waarom je doet wat je doet.

Een voorbeeld:

Als je moeite hebt om assertief te zijn, kunnen belemmerende overtuigingen zoals “ik moet altijd beschikbaar zijn voor anderen” of “nee zeggen is egoïstisch”  je gedrag beïnvloeden.

wat vind je?

identificeer je over-tuigingen

Onze meningen en attitudes worden gevormd door verschillende factoren, waaronder je opvoeding, cultuur, levenservaringen en persoonlijke overtuigingen. Ze kunnen invloed hebben op hoe je situaties interpreteert, welke keuzes je maakt en hoe je reageert op gebeurtenissen in je leven.

Het begrijpen van “wat je vindt” is essentieel voor zelfbewustzijn en persoonlijke groei. Door je bewust te worden van je diepere overtuigingen en waarden, kun je beter begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt en hoe je je gedraagt. Het stelt je ook in staat om je overtuigingen te evalueren en te bepalen of ze nog steeds waarheidsgetrouw en behulpzaam zijn in je leven, of dat ze misschien aangepast of veranderd moeten worden.

Neem de tijd om dit te identificeren en vraag jezelf af of ze echt waar zijn.

Welke gedachten en overtuigingen beïnvloeden jouw vermogen om je grenzen te stellen?

wat wil je?

begrijp je motivatie 

Het begrijpen van “wat je wilt” is cruciaal voor het nastreven van een betekenisvol en vervuld leven. 

Het identificeren en erkennen van je diepere wensen kan je motiveren om actie te ondernemen en stappen te zetten om ze te verwezenlijken. Het stelt je in staat om je prioriteiten te stellen en je leven vorm te geven op een manier die echt betekenisvol is voor je.

Wat zijn je diepste drijfveren achter je gedrag? 

Waarom vind je het belangrijk om altijd beschikbaar te zijn voor anderen?

Last van spanning?

De laag van spanning en onvervulde behoeften bevindt zich symbolisch gezien onder de waterlijn van de ijsberg, dus in de verborgen delen van onze psyche. Dit is de plek waar diepere emoties, onbewuste overtuigingen en onverwerkte ervaringen liggen die ons gedrag en onze reacties kunnen beïnvloeden.

Deze laag kan verschillende aspecten omvatten, zoals oude wonden uit het verleden, onvervulde behoeften uit onze kindertijd, of negatieve overtuigingen die we over onszelf hebben ontwikkeld. Het kunnen ook emoties zijn die we hebben weggestopt of onderdrukt, zoals angst, verdriet of woede.

Wanneer deze laag van spanning en onvervulde behoeften niet wordt erkend of aangepakt, kan deze je in een staat van constante spanning houden. Dit kan zich manifesteren als angst, stress, of zelfs fysieke symptomen zoals spierspanning, vermoeidheid, burn-out.

Het is belangrijk om dit te onderzoeken, zodat je dit kunt loslaten en ruimte kunt maken voor groei en zelfontwikkeling.

Wij kunnen je daarin ondersteunen door middel van een energetische release sessie. Dit bieden wij aan in onze individuele VIP-ceremonie.

Ontdek je verborgen kracht! 

“Je kan een mens niks leren, je kunt hem alleen helpen het in zichzelf te ontdekken”

[Gallileo Galilei] 

Wij helpen je graag. Druk op de oranje knop voor meer info.

Monique en Ingrid, creators van dank-jewel.nl
dank-jewel

heel je leven dankbaar

Make your inbox happy 

Download gratis 15 vragen om te ontdekken wie je bent en ontvang inspiratie in je mailbox.


Spread the love